tiistai 24. maaliskuuta 2026

Pääsiäinen

Pääsiäistä on vietetty jo noin 1900-2000 vuotta. 

Miksi pääsiäistä vietetään? 

Pääsiäistä vietetään jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi. 

Mikä on pääsiäinen? 

Pääsiäinen on mm: jeesuksen ylösnousemuksen juhla. 

Mitä pääsiäisenä tehdään?  

Pääsiäisenä ihmiset yleensä pukeutuvat hauskoihin asuihin ja käyvät virpomassa, virpomisen lause on “virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks vitsa sulle palkka mulle”. 

Pääsiäisenä myös piilotetaan pääsiäismunia ja syödään erittäin paljon suklaata!!!!!!!!! (mulle ensin!!!!!!). 

Särkynyt suklaa pääsiäis munat

Särkynyt suklaa pääsiäis munat......... 

Tehnyt: Enni :D 

Espanja


Tietoa

Espanjassa asuu noin 49 miljoonaa asukasta, joista suuri osa on maahanmuuttajia tai pakolaisia. Espanjan väestö keskittyy lähinnä kaupunkialueille. Sen on 1,5 kertaa suurempi kuin Suomi pinta-alaltaan. Espanjan pääkaupunki on Madrid. Madridissa asuu noin 3,3 miljoonaa asukasta. Madrid on pinta-alaltaan noin 600 neliökilometriä. Espanjan kieltä puhutaan myös Meksikossa. Sen sateisin kuukausi on marraskuu. Espanjassa syödään päivällinen vasta ilta yhdeksän jälkeen. Siellä valuuttana on euro. Espanjaan lentää noin neljässä tunnissa.

Tekijä: Oiva

Lähteet: europa.eu, wikipedia


Sisäpiha vai metsäpiha

Kysyimme Martin koululaisilta, että kumpi välkkäpiha: sisäpiha vai metsäpiha?

Sisäpiha x4 

Metsäpiha x30 

 

SISÄPIHA on koulun pääovien edessä oleva piha. 


 METSÄPIHA 

Koulun takana oleva piha.        

Tekijät: Leevi ja Oiva 

 


 


 


 

Hevostietovisa!🐴

Voit laskea vastauksesi päässä tai kirjoittaa ne paperille.

1.Mitä tarkoittaa kimo?

a)Kiimaa

b)Pientä poni rotua

c)Valkoista turkin väriä (hevosella)

 










2.Mikä tämän hevosrodun nimi on?

a)Mustangi

b)Friisiläinen

c)Shire

  

3.Mitkä on hevosten askellajit (issikoiden ei lasketa)

a)Kävely,ravaaminen ja laukkaaminen

b)Känti,ravi ja lakka

c)Käynti, ravi ja laukka









4. Mikä hevosrotu ja askelaji?

a) Islanninhevonen ja töltti

b) Shetlanninponi ja ravi

c) Quarter ja passage


5.Mikä on hevosen vauvan nimi?

a) Vasa

b) Varsa

c) Pentu









 6. Minkä värinen tämä hevonen

a)Keltahallakko

b)Heinä

c)Voikko









7.Mikä tämän asennon nimi on (hevosella)

a)Takajaloilla seisominen

b)Paso  fino

c)Pystyyn nouseminen


8.Mikä hevosen jalkapohjan nimi?

a)Kenkä

b)Kavio

c)Hevosenkenkä


9.Mikä on ponin maksimi säkäkorkeus?

a)100cm

b)80cm

c)148cm


10. Mikä seuraavista on toiminnoista on hevoselle anatomisesti mahdotonta?

a)Hengittäminen suun kautta

b)Oksentaminen

c)Hikoilu koko kehon kautta


Oikeat vastaukset:

1-C

2-B

3-C

4-A

5-B

6-A

7-C

8-B

9-C

10-B


8-10=Olet kunnon hevostietäjä, taidat olla kiinnostunut hevosten anatomiasta tai arvailet tosi hyvin 🤩

4-7=Osaat paljon, saatat harrastaa ratsastusta tai tykkäät lukea tietoa hevosista😉

1-3 oikein= Harjoittelet vasta hevosiin perehtymistä tai sitten et ole kiinnostunut eriteyisesti hevosista 😁


T: Varpu ja Vanessa ;)


Miten ydinvoimalat toimivat

Olet todennäköisesti kuullut ydinvoimaloista, mutta miten ne toimivat. Ydinvoimalat toimivat kuten mikä tahansa muu lämpövoimala paitsi, että ydinvoimaloissa lämpöenergia ei tule polttamisesta. Ydinvoimaloissa lämpöenergia tulee, kun uraani atomi halkaistaan.

Miten uraani atomi halkaistaan? Se on erittäin hyvä kysymys, jotta voisi ymmärtää sen pitää tietää muutama asia atomeista. Atomit ovat erittäin pieniä rakennusosia. Kaikessa on atomeita. Tämän virkkeen lopussa olevassa pisteessä on kymmeniä tuhansia miljardeja atomeja. Atomi koostuu ytimestä, elektroneista ja elektronikuorista. Ydin on täynnä protoneja ja neutroneja. Samojen alkuaineiden atomien ytimessä on aina sama määrä protoneja, mutta neutroneja voi olla eri määrä. Ajattele, että protonit ovat magneettejakoska protoneissa on sähkövaraus. Jos laitat kaksi plus tai miinus magneetteja yhteen, ne liikkuvat pois päin toisistaan. Myös protonit liikkuvat pois toisistaan. Atomin ydin pysyy kasassa vahvan ydinvoiman takia. Ydinvoimaloissa käytetään U-235, joka tarkoittaa, että siinä on 92 protonia ja 143 neutronia. Jos U-235 lisätään yksi neutroni siitä tulee U-236. U-236 on todella epävakaa ja halkeaa melkein heti. Kun atomi halkeaa siitä, syntyy kaksi uutta atomia, mutta osa neutroneista karkaa ja niistä yritetään saada ketjureaktio. Kun atomi halkeaa, osa sen massasta muuttuu energiaksi, koska E=mc², eli massa on yhtä suuri kuin energia. Ketjureaktiota koitetaan hallita ja niin ydinvoimalat toimivat. 

Tekijä: Niklas

tiistai 17. maaliskuuta 2026

Tietovisa

1. Mikä näistä bändeistä teki kappaleen Call Me

a) Blondie

b) Queen

c) Metallica

                                                                                                                                                                    

2. Kuka näistä artisteista tunnettiin 80-luvulla

a) Käärijä

b) Foreigner

c) Shaquille O’ Neal  

                 

3. Kuka näistä räppäreistä on tehnyt kappaleen Still D.R.E

a) Dr. DRE

b) Averagekidluke

c) Ice Cube     

                                            

4. Ketkä kaikki kuuluvat bändiin nimeltä N.W.A

a) Ice Cube, MC Ren, Eazy E, Yella, Dr. DRE

b) Rakim, Ice Cube, Eazy E, Method Man, MC Ren

c)   Ice Cube, Turisti, Yella, MC Ren, Rakim

  

5. Kuka on tehnyt kappaleen Wonderful Life

a) Black

b) Foreigner

c) Toto


6. Kuka teki kappaleen Maneater

a) Daryl Hall & Johnny Oates

b) Toto

c) Scorpions

  

7. Kuka teki kappaleen Weak

a) Isac Elliot

b) Cledos

c) Ares


8.  Kuka teki kappaleen I’m Bad

a) LL COOL J

b) Rakim

c) Cledos


9. Kuka teki kappaleen Livin Proof

a) Starr

b) Ares

c) Group Home


10. Mikä näistä kappaleista ei soinut 80-luvulla

a) Kiss from a rose

b) Mighty Wings

c) Poison


Oikeat vastaukset:

1. a

2. b

3. a

4. a

5. a

6. a

7. a

8. a

9. c

10. a

Tekijä: Oiva



                                                                 

  










Tietokilpailu

1. Kuka voitti 2025 vuoden euroviisut?

a. Erika Pietsch

b. Mari Pietsch

c. Johannes Pietsch

2. Kuka voitti UMK vuonna 2026?

a. Etta Kanth

b. Kiki Gavalas

c. Pete Parkkonen ja Linda Lampenius

3. Kuka sai eniten palkintoja 2026  Emma gaalassa?

a. Ares ja Emma&Matilda

b. Isac  Elliot

c. Kaija koo

4. Kuka sai kaikista vähiten pisteitä euroviisuissa vuonna 2025?

a. Viro

b. Norja 

c. Suomi 

5. Kuka hävisi umk 2026?

a. Kiki

b. Linda ja Pete

c. Chachi

6. Kuka on suomen ensimmäinen presidentti?

a. Aleksander Stubb

b. Kaarlo Ståhlberg

c. Minna Aaltonen

7. Kuinka monta kertaa suomi on voittanut euroviisuissa?

a. 20

b. 50

c. 1

8. Mistä lähtien euroviisut on ollut olemassa?

a. Vuodesta 1067

b. Vuodesta 1956

c. Vuodesta 2007

9. Mikä on maailman suosituin maa?

a. Italia

b. Suomi

c. Ranska

10. Mikä on maailman suosituin laulu?

a. The Weekendin “Blinding Lights”

b. Ich komme

c. Bara Bara Bastu


Tehnyt: Saimi ja Enni

Vastaukset: 1.c, 2.c,3.a, 4.b, 5.a, 6.b, 1.c, 8.b, 9.b, 10.a.




Musiikki tietovisa

1. Kuka on popin kuningas?

a) Elvis presley

b) Prince

c) Michael Jackson


2. Kuka suomalainen räppäri on tehnyt biisit “paha poika” ja “ikuinen vappu”?

a) Cheek

b) Elastinen

c) JVG


3. Missä maassa euroviisut järjestetään 2026

a) Liettua

b) Ranska

c) Itävalta


4. Kuka suomalainen laulaja on tehnyt kappaleet “sata salamaa” ja “älä mene pois”?

a) Antti Tuisku

b) Virve Rosti

c) Lauri Tähkä


5. Kuka artisti on kuvassa?







 a) Zara Larsson

b) Sabrina Carpenter

c) Astrid S


6. Mikä bändi  on kuvassa?

 

a) KATSEYE

b) Little Mix

c) Spice Girls


7. Maailman kuuluisin naisartisti?

           a)  Billie Eilish

          b) Taylor Swift

         c) Rihanna


8. Maailman kuuluisin miesartisti?

a) Bad Bunny

b) Drake

c) The Weeknd


9. Kuinka monta kertaa Ruotsi on voittanut Euroviisut?

a) 6

b) 7

c) 8


10. Kuka suomalainen artisti?

 

a) Cledos

b) Gettomasa

c) Mikael Gabriel


Tekijät: Olivia ja Maisa

VASTAUKSET : 1.c, 2.c, 3.c, 4.b, 5.a, 6.c, 7.b, 8.c, 9.b, 10.c

            


Pitsavisa

1. Missä pizzassa on tomaattikastiketta, mozzarellaa ja basilikaa?

a. Hawai pizza

b. Margherita

c. Napoli 

2. Missä pizzassa on kinkkua, sieniä, artisokkaa ja oliiveja?

a. Calzone

b. Margherita

c. Quatrtro stagioni

3. Mikä pizza on puolikuun muotoon taitettu?

a. Frutti di mare

b. Calzone

c. Napoli

4. Missä pizzassa on kinkkua, ananasta ja aurajuustoa?

a. Hawai pizza

b. Pepperoni pizza

c. Quatro stagioni

5. Missä pizzassa on katkarapuja tai simpukoita?

a. Calzone

b. Frutti di mare

c. Hawai pizza

6. Missä pizzassa on ansovista, kapriksia, tomaattia ja mozzarelllaa?

a. Prosciutto e Rucola

b. Napoli 

c. Quottro formaggi

7. Missä pizzassa on pepperoni-makkaraa ja juustoa?

a. Bolognese pizza

b. Pepperoni pizza

c. Hawai pizza

8. Missä pizzassa on neljää eri juustoa?

a. Quottro formaggi

b. Bolognese pizza

c. Calzone

9. Missä pizzassa on ilmakuivattua kinkkua ja rukolaa

a. Pepperoni pizza

b. Prosciutto e rucola

c. Frutti di mare

10. Missä pizza keksittiin?

a. Italia, Napoli

b. Italia, Milano

c. Italia, Rooma

Tekijä: Niklas

Vastaukset. 1.b 2.c 3.b 4. a 5. b 6. b 7. b 8. a 9. b 10. a


tiistai 10. maaliskuuta 2026

Minkä väriseksi haluaisit värjätä hiuksesi?

Vaaleita raitoja:6 

Ruskea:3 

Sininen:2 

Pinkki:4 

Tumman harmaa:1 

Punanen:2 

Vaaleanpunaiset raidat:1 

Musta:1 

Liila:2 

Hiekka:1 

Nainen ja violetti hiukset

 Kyselimme 23 ihmiseltä tänään. Suosituin oli vaaleita raitoja.

Tekijät: Minette, Taika ja Vanessa

Kumpi on pahempi ja kumpi parempi?

Pakkanen                  parempi4     pahempi6

Todella kova pakkanen (20 astetta) VS ukkosmyrsky                                                 

  Ukkonen              parempi5   pahempi5



Minun mielestä parempi on ukkonen, koska on hauska tehdä maja kotiin, mutta jos olisin ulkona niin kyllä mielummin valitsisin kovan pakkasen...Eli valitsen...        Ukkonen!

Tekijä: Vanessa

Mikä sai sinut ryhtymään opettajaksi?

Kysyin Martin koulun opettajilta miksi he ryhtyivät opettajaksi.

Eino: Monipuolinen ja kiinnostava ammatti.

Susanna: Tykkään kielistä ja olla lasten kanssa.

Jyri: Tykkään olla lasten kanssa.

Mika: Pitkä loma, mukava työ ja lapset ovat mukavia.

Tekijä: Terno

tiistai 3. maaliskuuta 2026

Onko sinulla Labubu?

Onko sinulla Labubu ja kerro mp

_________________________________

Joo=2

Ei=6

_________________________________

1-3/10=4

4-6/10=3         

7-9/10=2

10/10 =

-------------------------------------------------------

Labubut ovat suosittuja pikkuisia hirviöitä, joita voi ostaa Pop martilta. Labubut ovat kalliita ja ne voivat maksaa 50-100 euroa. Ne on keksinyt Kasing Lung, hän syntyi Hongkongissa. Labubut kuuluvat The Monsters sarjaan.

Tekijät: Vanessa ja Varpu


Miten kuvailisit meidän koulua kolmella sanalla?

Kysyin Martin koulun oppilailta/opettajilta, miten kuvailisit meidän koulua kolmella sanalla.

Sain vastauksiksi

kivat opet

kiva

viihtyisä

rento

hyvä ellei täydellinen

iso

tylsä

ihan hieno

tilava

Tekijä: Terno

tiistai 24. helmikuuta 2026

Mikä on lempi ruokasi?

Pizza:8 

Pinaattiletut:3 

Kalapuikot:2 

Sushi:9 

Kalakeitto:2 

Lihapullat:2 

Hamppari:5 

Pippuripihvi:2 

Tortilla:4 

Maksalaatikko:2 

Makaroonilaatikko:2 

Kanapasta:3 

Kyselimme yhteensä 43 Martin koululaiselta, että mikä heidän lempiruokansa on. Suosituin vastaus oli sushi jolla on 9 pistettä. 

Kulman kulma näkymä puinen platter

Tekijät: Taika ja Minette 


Adobe pics by Alisa

 







Leivontaohje pannukakkuun

Tarvitset leipomiseen: 

4 kananmunaa 

1l lehmän maitoa 

5½ dl vehnäjauhoja 

1tl suolaa 

1rkl sokeria 

1dl margariinia

Ohje.😊  

Aloita pannukakun valmistaminen vatkaamalla munien rakenne rikki. 

Lisää maito. Vatkaa joukkoon kuivat aineet ja margariini. 

Anna turvota 30 minuuttia. 

Pirskota uunipannun pohjalle hiukan vettä ja aseta sille leivinpaperi. 

Kaada pannukakkutaikina leivinpaperin päälle. 

Paista pannukakku 250 asteessa uunin keskiosassa noin 15 min. Alenna lämpöä 225 asteeseen ja paista vielä noin 13 min tai kunnes pannukakun pohja tai päällinen on saanut kauniin värin pintaansa. 

 Näin saat tehtyä pannukakun nopeasti ja helposti😊 

Enni😊😎

Lähde: valio.fi


 

Lempi Linnanmäkilaite 🙂

Mikä on lempi Linnanmäkilaitteesi?

----------------------------- 

Puuvuoristorata (4) 

Vs 

Taiga (2 ) 

----------------------------- 

Swingi (2 ) 

Vs 

Kingi (3) 

------------------------------ 

Voittajat ovat Kingi ja Puuvuoristorata!👏 

Virallisesti suosituimmat laitteet ovat Taiga ja puuvuoristorata. 

Tekijät: Vanessa ja Varpu 

Paini

Painin säännöt Suomessa yksinkertaisina 

Maton tasalla 

Alle 15-vuotiaissa ei saa tehdä montaa mattoliikettä peräkkäin, jos tekee, silloin tuomari nostaa heti paikalla molemmat painijat ylös. Missään ikäluokassa saa tehdä “turparuuvia” vastustajan päästä tehtävää selätysliikettä. Nykyään maton tasalla ei voi myöskään lähteä liikkumaan kauas vastustajasta, jos niin tekee, tuomari keskeyttää ja määrää toisen takaisin alle mattoon ja tilanne jatkuu siitä. Matossa myöskään ei saa ottaa kiinni pelkästä päästä, tai sormista kiinni, jos ei halua, että tuomari nostaa molemmat painijat ylös ja tilanne jatkuu siitä. 

Pystyssä 

Pystyssäkään ei saa ottaa sormista, tai pelkästä päästä kiinni, jos näin tekee, tuomari huomauttaa painijaa ja painija saa varoituksen. Pystyssä ei saa myöskään pakoilla, tai tuomari keskeyttää tilanteen ja ohjaa painijat keskelle. Myös liiasta rannnekontaktin ottamisesta ottelu keskeytetään. Ottelu keskeytetään myös lyömisestä, potkimisesta, tai muusta epäurheilijamaisesta käytöksestä/toiminnasta. Myös hiuksista kiinni ottamisesta pystyssä, sekä matossa keskeytetään ottelu. 

Kreikkalais-roomalainen painityyli 

Kreikkalais-roomalaisessa painissa ei saa mennä jalkoihin, ottaa jaloista kiinni tai ottaa muunlaista kontaktia jalkoihin. Kampittaminen on myös kiellettyä, vaikka toista jalkaa saa käyttää vastustajan jalan takana. Myös esimerkiksi jaloilla toisen sitominen on kiellettyä. Matossakaan kreikkalais-roomalaisessa painissa ei saa ottaa jaloista tai jaloilla kiinni. Jos kreikkalais-roomalaisessa painissa työntää omaa päätään liian matalalta, tuomari huomauttaa asiasta ja keskeyttää ottelun. 

Vapaapaini 

Vapaapainissa saa ottaa jaloista kiinni ja mennä jalkoihin toisin kuin kreikkalais-roomalaisessa painissa. Vapaapainissa saa myös sitoa jaloilla ja kampittaa. Matossa vapaapainissa saa myös ottaa jaloista kiinni ja tehdä muita jaloista tehtäviä liikkeitä. Vapaapainissa saa tehdä myös kaikkia samoja liikkeitä kuin kreikkalais-roomalaisessa painissa.  Vapaapainissa yleensä painitaan matalalta toisin kuin kreikkalais-roomalaisessa painissa. 

Tietoa 

Suomessa paini ei ole kovin suosittu laji. Kuitenkin siitä Suomen vähäisestä määrästä, joka harrastaa painia, suurin osa pitää enemmän kreikkalais-roomalaisesta painista. Esimerkiksi Pohjanmaalla ja Lapissa on eniten niitä, jotka pitävät enemmän kreikkalais-roomalaisesta painityylistä. Kuitenkin vapaapainiseuroja on paljon esimerkiksi Helsingissä. Joissakin muissa maissa kuitenkin harrastetaan enemmän vapaapainia kuin kreikkalais-roomalaista painia. Parhaat painijat löytyvät esimerkiksi Aasiasta, Lähi-Idästä. Vapaapainissa myös Yhdysvalloissa on hyviä painijoita. Viime aikoina monet suomalaiset painijat eivät ole edistyneet arvokisatasolla, kuten vaikka EM-kilpailuissa. Arvokilpailuissa painijoita on eniten esimerkiksi Azerbaidzhanista ja Japanista. Suomessa painin ikäluokat ovat: u-9  u-11  u-13  u-15  u-17  u-20  u-23 ja aikuiset. Joissakin painikilpailuissa on erilaiset ikäluokat, mutta nämä ovat tavallisimmat ikäluokat eli ne, jotka näkyvät yleensä painikisoissa. KLL-kisoissa eli koululiikuntaliiton järjestämissä SM-kilpailuissa on esimerkiksi seitsemän-kymmenenvuotiaiden sarja, eikä alle yhdeksänvuotiaiden sarjaa. 

Tekijä: Oiva

Karkkipäivä

Onko sinulla karkkipäivää, ja jos on niin milloin?

Lauantai: 17 

Perjantai: 7 

Joka päivä: 6 

Ei ole: 5 

Sunnuntai: 2 

Maanantai: 1 

Lähikuva värikkäästä karkkisormesta

Tekijät: Maisa ja Olivia

tiistai 3. helmikuuta 2026

Helpot banaaniletut

Noin 10-20 kpl riippuu lettujen koosta. 

Valmistusaika : 20-25min

Ohje otettu leivontakirjasta.

Banaaniletut

Tarvikkeet: 

-Kulho (medium) 

-Paistinpannu 

-Sauvasekoitin 

-Paistinlasta 

-Sähkövispilä tai normaalivispilä 

Ainesosat:                                                                         

2 Banaania 

Voi tai paistorasva 

4 Kananmunaa 

Leivinjauhetta (ripaus) 

Vaniljasokeria (ripaus) 

Valmistus:  

Laita banaanit ja kananmunat kulhoon 

(Tarvittaessa voit ottaa lautasen ja haarukan, jossa voit murskata banaanin) 

Murskaa banaanit ja kananmunat sauvasekoittimella. 

 Lisää joukkoon leivinjauhe ja vaniljasokeri. 

 Vatkaa koko taikina sähkö tai normi vispilällä. 

Ota paistinpannu ja kuumenna hella. 

Laita paistin pannulle voita tai pastorasvaa ja paista letut kullanruskeiksi. 

(Kun olet paistanut letut muista sammuttaa hella) 

Lopuksi voit laittaa lettujen päälle esim. Kermavaahtoa, hilloa tai marjoja. 

NAUTI LETUISTA! 

Tehnyt: Vanessa ja Varpu

Etsitkö erilaisia harrastuksia?

Ihmiset ovat nykyään liikaa puhelimella, siksi kannattaisi etsiä itselleen sopiva harrastus. 

Harrastuksia on monenlaisia ja löydät varmasti jonkun hyvän harrastuksen juuri sinulle....! 

Erilaisia harrastusideoita

Jalkapallo, tanssi, jooga, kiipeily, maalaus, keramiikka, valokuvaus, musiikki, käsityö, teatteri, keppihevostelu, luontoseikkailut, pihatyöt, ratsastus, voimistelu, crossfit, taitoluistelu, jääkiekko. 

Puupaneelinen koripallosali
Koripallosali

 Tekijä: Enni

Euroopan maita

Iso-Britannia 

Iso-Britannian pääkaupunki on Lontoo. 

väkiluku:69,5 miljoonaa. 

Saksa 

Saksan pääkaupunki on Berliini. 

väkiluku:89,4 miljoonaa. 

Norja 

Norjan pääkaupunki on Oslo. 

Väkiluku:5,5 miljoonaa. 

Tsekki 

Tsekin pääkaupunki on Praha. 

Väkiluku:10,9 miljoonaa. 

Tanska 

Tanskan pääkaupunki on Kööpenhamina. 

Väkiluku:5,9 miljoonaa. 

Ranska 

Ranskan pääkaupunki on Pariisi. 

Väkiluku:68,6 miljoonaa. 

Makedonia 

Makedonian pääkaupunki on Skopje. 

Väkiluku:1,81 miljoonaa. 

Viro 

Viron pääkaupunki on Tallinna. 

Väkiluku:1,33 miljoonaa. 

Belgia 

Belgian pääkaupunki on Bryssel. 

Väkiluku:11,2 miljoonaa. 

Italia 

Italian pääkaupunki on Rooma. 

Väkiluku:59 miljoonaa. 

Ukraina 

Ukrainan pääkaupunki on Kiova. 

Väkiluku:39,6 miljoonaa. 

Espanja 

Espanjan pääkaupunki on Madrid. 

Väkiluku:48,9 miljoonaa. 

Turkki 

Turkin pääkaupunki on Istanbul. 

Väkiluku:87,2 miljoonaa. 

Tekijä: Enni


 

Kysymyksiä koirasta

Mitä koirat syövät? Koirat syövät nappuloita.

Mitä koirat juovat? Koirat juovat vettä.

Monta kertaa koiria pitää käyttää päivässä ulkona lenkillä? Koiria pitää käyttää lenkillä päivässä vähintään 3 kertaa. 

Koira ja ruskea ja valkoinen yläfemma

Tekijä: Saimi

tiistai 27. tammikuuta 2026

Pepsi vs Coca Cola

 Pepsi                          Coca Cola

   57                                        84

40,4%                                59,6%


                                        Pepsi

Pepsi keksittiin 1898. Pepsin kehittäjä Caleb Bradham, joka on kotoisin Pohjois-Carolinasta, alkoi kehittämään virvoitusjuomasekoituksia, joita hän myi apteekissaan. Hän nimesi aiemman Brad,s drink -nimellä kulkeneen hiilihapotettua vettä, sokeria, vaniljaa, harvinaisia öljyjä ja kola pähkinöitä sisältävän virvoitusjuomansa Pepsi-Colaksi. Vuosikymmenien aikana Pepsi kasvatti suosiotaan ensin Yhdysvalloissa ja myöhemmin muualla maailmalla, mutta kunnolla Pepsi tuli suosituksi 80-luvulla, kun Pepsin markkinointiin tuli muutos. Pepsin mainoksissa alkoi esiintyä maailman suurimpia musiikki tähtiä kuten Michael Jackson ja Tina Turner. Musiikin lisäksi Pepsin mainontaan liittyi myös urheiluun ja liittyy vieläkin.

                                Coca Cola

Coca Cola keksittiin 1886. Coca Cola sai alkunsa Yhdysvaltojen osavaltion Georgian pääkaupungista Atlantasta, kun apteekkari John Stith Pemberton valmisti purkillisen Coca Cola siirappia ja vei uutta keksintöä kadun päässä olevaan Jacobsin apteekkiin. Apteekissa juomaa maisteltiin ja se oli niin hyvää, että tiloihin perustettiin virvoitusjuomapiste janoisille asiakkaille. Pembertonin liikekumppani keksi, että kaksi isoa c-kirjainta houkuttelevalta mainoksissa. Hän hahmotteli logon ajantyyliin koukeroisin kirjaimin. Siitä juoma sai nimen Coca –Cola. Varsin pian tämän jälkeen Coca-Colaa aloitettiin mainostaa lehdessä. Kauppojen ikkunoihin ilmestyi käsin maalattuja kylttejä, joissa kerrottiin juoman olevan myynnissä. Apteekkari Peberton ei ymmärtänyt Coca-Colan potentiaalia ja myi yhtiönsä erinäisille liikekumppaneille. Juuri ennen kuolemaansa hän myi viimeisen osuutensa Coca-Colasta Asa G. Candlerille. Candler oli paikallinen liikemies, jolla oli hyvä liikevainu. Niinpä hän osti osuuksia yhtiöstä myös muilta omistajilta ja saavutti lopulta täyden päätäntävallan Coca-Colasta. Candler päätti nostaa Coca-Colan suureen suosioon ja kymmenkertaistoi juoman myynnin vain muutamassa vuodessa. Candler luotti mainonnan voimaan ja jakoi mm. ilmaiskuponkeja, jotta kaikki maistaisivat juomaa. Candlerin ansiosta juomaa juotiin pian kaikissa Yhdysvallan osavaltiossa. Candler halusi myydä Coca-Colaa vain virvoitusjuomalähteistä, mutta liikemies kaksikko Thomas ja Whitehead saivat ennen näkemättömän idean: Coca-Colaa piti saada pulloista! Candler piti ideaa hölmöjen hommana, joten he saivat pullotus oikeudet yhden dollarin hintaan. Pullotuksen ansiosta Coca-Colaa pystyi nyt myös ostaa kotiin ja isompia määriä kerralla. Naurettavana pidetty idea oli myyntimenestys. Coca-Colasta tuli niin suosittu, että markkinoille tuli kopiota. Coca-Cola tahtoi erottua joukosta ainoana oikeana Coca-Colana. Ruotsalaissyntyinen lasinpuhaltaja Alexander Samuelsson Suunnitteli Coca-Colalle legendaarisen muotopullon.

Lähteet:

https://www.coca-cola.com/fi/fi/media-center/coca-colan-alkuvuodet 

https://www.hartwall.fi/inspiroidu/branditarinat/pepsin-railakas-tarina/ 

Tekijät: Niklas ja Yehor


Pesäpallo

Yleistä tietoa:

Pesäpallo on Lauri “Tahko” Pihkalan kehittämä kahden joukkueen välinen mailapeli. Pelin tarkoituksena on lyödä juoksuja omilla sisävuoroilla ja estää ulkovuoroilla vastustajaa saamasta lyödyksi juoksuja.

Pelin kulku:

Sisäpelaajat lyövät palloa kukin vuorollaan, ja ulkopelaajat ovat ryhmittäytyneet kentälle. Yksi ulkopelaaja toimii syöttäjänä eli lukkarina. Joukkue saa juoksun, kun etenijä on kaikki kolme pesää kierrettyään palannut kotipesään.

Historian havinaa:

Pihkala kehitti pesäpallon 1910-luvulla amerikkalaisesta baseballistaja 1900-luvun alussa Suomessa pelatusta kuningaspallosta.

Pesäpallosta alettiin nopeasti puhua Suomen kansallispelinä ja se levisi 1920–1930-luvuilla kouluissa ja suojeluskunnissa. Se on säilyttänyt hyvin paikkansa Suomen kansallispelinä, ja on Suomen kolmanneksi suosituin pallopeli. Sen pääsarjat Suomessa ovat Miesten Superpesis ja Naisten Superpesis.

Säännöt yksinkertaisesti:

Ottelun alussa joukkueiden kapteenit suorittavat pelituomarin johdolla vuoronvalinnan eli niin sanotun hutunkeiton.

Aktiivisesti pelissä mukana olevat sisäpelaajat ovat joko lyöjiä tai etenijöitä. Lyöjä on turvassa kotipesässä. Lyöjästä tulee etenijä, kun hän saa kolme oikeaa syöttöä, turvan ykköspesältä, vapaataipaleen, on irti kotipesästä joko koppihetkellä tai kun pallo on kotipesässä olevan ulkopelaajan hallussa, tai kun pelaaja palaa.

 
Lähteet: Wikipedia.fi

Tekijä: Leevi





Ranska

 Nyt esittelen teille Ranskaa.

Ranska on kaunis ja suuri maa.

Ranskan väkiluku on noin 66,7 miljoonaa.

Ranskan pääkaupunki on Pariisi.

Ranska tunnetaan viini ja juusto maana.

Moi ranskaksi on bonjour.

Ranskan tunnetuimpia ruokia on ratatoulle, sipulikeitto, ereme brulee ja macaronssit.

Pariisi on rakkauden kaupunki.

Tekijä: Enni


Kuka on paras artisti/bändi?

Kysyin Martin koulun oppilailta/opettajilta kuka on paras artisti.


Mirella 4 

Turisti 2  

Katri Helena1 

Travis Scott 1 

Ares1 

Käärijä1 

Kaijakoo1 

Akl1 


Tekijä: Terno 

tiistai 20. tammikuuta 2026

Mikä on lempi juhlapäiväsi on?

Joulu: 24

Lapsenlapsen syntymäpäivä:1

Itsenäisyyspäivä:1

Äitienpäivä:1

Isänpäivä:1

Syntymäpäivä:8 

Pääsiäinen:2

Halloween:4

Kaikki:1

Vappu:1

Kysyimme yhteensä 44:ltä Martin koulun opettajalta ja oppilaalta mistä juhlapäivästä he tykkäävät eniten. 

Eniten ääniä sai ylivoimaisesti joulu 24:llä äänellä.

Tekijät: Minette ja Taika

Hevoset


Monet ihmiset tykkäävät ratsastuksesta, jopa minä!

On olemassa monia erillaisia hevos rotuja kuten arabian hevonen, friisiläinen, mustangi, shire hevonen, englannin täysiverinen, guaterhevonen. 

Hevoset syövät kahdenlaisia heiniä esimerkiksi: laadukasta heinää ja säilöheinää.

Hevostalleja on noin 16000.

Hevoset elävät noin 20-30 vuotiaiksi.

Hevonen on pako- ja laumaeläin.

Tärkeä osa ratsastusta on hevostaitojen opettelu.

Hevonen on hyvin oppivainen eläin.

Maailman korkein hevosrotu on shirehevonen.

Tekijä: Enni

 


Mitä Martin koulun opettajat söivät aamupalaksi?

Kysyimme, mitä Martin koulun opettajat söivät aamupalaksi.    

- Minna: puuroa, banaania ja kahvia

-Annaleena: tuorepuuroa

-Johanna: kaksi ruisleipää ja teetä

-Marko: kahvia ja kauraleipää

-Sanna: leipää, banaania ja kahvia

-Sari: kaurapuuroa ja kahvia

-Saila: ruisleipää

-Marika: kaurapuuroa, marjoja ja mehua

-Saijaleena: leipää ja kahvia

-Sara: Ruisleipää

-Kirsi: kaurapuuro

-Elina: kaurapuuroa ja kahvia

-Elina: kaurapuuroa ja jogurttia

-Helena: kauraleipää ja kahvia

-Susanna: rahkaa

-Jyri: mysli jogurtin kanssa, banaania ja ruisleipää

-Päivi: kaurapuuroa marjojen kanssa

Tekijät: Jana ja Vanessa


Mitä teit joululomalla?


Kävimme kysymässä Martin koulun käytävillä, että mitä teit joululomalla.

Sari sano, et lepäsin ja söi.

Seela oli kylpylässä.

Huugo luisteli ja söi.

Henkka lepäsi.

Karolina olin Virossa.

Sanna rentoutui.

Rehtori hoiti kissoja.

Vea kävin pulkkamäessä, söin herkkuja, kävin shoppailemassa Helsingissä.

Elli oli laskettelemassa.

Elena perheen kanssa.

Sari oli kirpputorilla.

Tekijät: Samira ja Lissu


tiistai 13. tammikuuta 2026

Heinz vai Felix ketsuppi

Kysyimme Martin koululaisilta  Heinz vai Felix ketsuppi?

 Heinz                   Felix

    2                           15

Felix voitti.


                         

Tekijät Niklas ja Yehor            


Mikä on lempi aineesi opettaa?


Kyselimme Martin koulun opettajilta, mitä ainetta he tykkäävät opettaa eniten.

Matematiikka:6

Äidinkieli:3

Liikunta:4

Käsityö:2

Ympäristöoppi:1

Italia:1

Musiikki:2

Enkku:1

Kuvis:2

Historia:1

Martin koulun opettajien lempi aine opettaa oli Matematiikka, se oli kuuden opettajan lempi aine opettaa. Uskonto ja ruotsi taas jäi ilman ääniä. 

Tekijät: Minette ja Taika


Mikä on lempi valinnaisesi?


Kysyimme Martin koululaisilta, että mikä on lempi valinnaisaineesi?

-Sisäliikunta 4

-Ulkoliikunta 2

-Koulun blogi

-Italian kieltä ja kulttuuria

-Nikkarointia

Tekijät: Leevi ja Oiva