tiistai 24. maaliskuuta 2026

Pääsiäinen

Pääsiäistä on vietetty jo noin 1900-2000 vuotta. 

Miksi pääsiäistä vietetään? 

Pääsiäistä vietetään jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi. 

Mikä on pääsiäinen? 

Pääsiäinen on mm: jeesuksen ylösnousemuksen juhla. 

Mitä pääsiäisenä tehdään?  

Pääsiäisenä ihmiset yleensä pukeutuvat hauskoihin asuihin ja käyvät virpomassa, virpomisen lause on “virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks vitsa sulle palkka mulle”. 

Pääsiäisenä myös piilotetaan pääsiäismunia ja syödään erittäin paljon suklaata!!!!!!!!! (mulle ensin!!!!!!). 

Särkynyt suklaa pääsiäis munat

Särkynyt suklaa pääsiäis munat......... 

Tehnyt: Enni :D 

Espanja


Tietoa

Espanjassa asuu noin 49 miljoonaa asukasta, joista suuri osa on maahanmuuttajia tai pakolaisia. Espanjan väestö keskittyy lähinnä kaupunkialueille. Sen on 1,5 kertaa suurempi kuin Suomi pinta-alaltaan. Espanjan pääkaupunki on Madrid. Madridissa asuu noin 3,3 miljoonaa asukasta. Madrid on pinta-alaltaan noin 600 neliökilometriä. Espanjan kieltä puhutaan myös Meksikossa. Sen sateisin kuukausi on marraskuu. Espanjassa syödään päivällinen vasta ilta yhdeksän jälkeen. Siellä valuuttana on euro. Espanjaan lentää noin neljässä tunnissa.

Tekijä: Oiva

Lähteet: europa.eu, wikipedia


Sisäpiha vai metsäpiha

Kysyimme Martin koululaisilta, että kumpi välkkäpiha: sisäpiha vai metsäpiha?

Sisäpiha x4 

Metsäpiha x30 

 

SISÄPIHA on koulun pääovien edessä oleva piha. 


 METSÄPIHA 

Koulun takana oleva piha.        

Tekijät: Leevi ja Oiva 

 


 


 


 

Hevostietovisa!🐴

Voit laskea vastauksesi päässä tai kirjoittaa ne paperille.

1.Mitä tarkoittaa kimo?

a)Kiimaa

b)Pientä poni rotua

c)Valkoista turkin väriä (hevosella)

 










2.Mikä tämän hevosrodun nimi on?

a)Mustangi

b)Friisiläinen

c)Shire

  

3.Mitkä on hevosten askellajit (issikoiden ei lasketa)

a)Kävely,ravaaminen ja laukkaaminen

b)Känti,ravi ja lakka

c)Käynti, ravi ja laukka









4. Mikä hevosrotu ja askelaji?

a) Islanninhevonen ja töltti

b) Shetlanninponi ja ravi

c) Quarter ja passage


5.Mikä on hevosen vauvan nimi?

a) Vasa

b) Varsa

c) Pentu









 6. Minkä värinen tämä hevonen

a)Keltahallakko

b)Heinä

c)Voikko









7.Mikä tämän asennon nimi on (hevosella)

a)Takajaloilla seisominen

b)Paso  fino

c)Pystyyn nouseminen


8.Mikä hevosen jalkapohjan nimi?

a)Kenkä

b)Kavio

c)Hevosenkenkä


9.Mikä on ponin maksimi säkäkorkeus?

a)100cm

b)80cm

c)148cm


10. Mikä seuraavista on toiminnoista on hevoselle anatomisesti mahdotonta?

a)Hengittäminen suun kautta

b)Oksentaminen

c)Hikoilu koko kehon kautta


Oikeat vastaukset:

1-C

2-B

3-C

4-A

5-B

6-A

7-C

8-B

9-C

10-B


8-10=Olet kunnon hevostietäjä, taidat olla kiinnostunut hevosten anatomiasta tai arvailet tosi hyvin 🤩

4-7=Osaat paljon, saatat harrastaa ratsastusta tai tykkäät lukea tietoa hevosista😉

1-3 oikein= Harjoittelet vasta hevosiin perehtymistä tai sitten et ole kiinnostunut eriteyisesti hevosista 😁


T: Varpu ja Vanessa ;)


Miten ydinvoimalat toimivat

Olet todennäköisesti kuullut ydinvoimaloista, mutta miten ne toimivat. Ydinvoimalat toimivat kuten mikä tahansa muu lämpövoimala paitsi, että ydinvoimaloissa lämpöenergia ei tule polttamisesta. Ydinvoimaloissa lämpöenergia tulee, kun uraani atomi halkaistaan.

Miten uraani atomi halkaistaan? Se on erittäin hyvä kysymys, jotta voisi ymmärtää sen pitää tietää muutama asia atomeista. Atomit ovat erittäin pieniä rakennusosia. Kaikessa on atomeita. Tämän virkkeen lopussa olevassa pisteessä on kymmeniä tuhansia miljardeja atomeja. Atomi koostuu ytimestä, elektroneista ja elektronikuorista. Ydin on täynnä protoneja ja neutroneja. Samojen alkuaineiden atomien ytimessä on aina sama määrä protoneja, mutta neutroneja voi olla eri määrä. Ajattele, että protonit ovat magneettejakoska protoneissa on sähkövaraus. Jos laitat kaksi plus tai miinus magneetteja yhteen, ne liikkuvat pois päin toisistaan. Myös protonit liikkuvat pois toisistaan. Atomin ydin pysyy kasassa vahvan ydinvoiman takia. Ydinvoimaloissa käytetään U-235, joka tarkoittaa, että siinä on 92 protonia ja 143 neutronia. Jos U-235 lisätään yksi neutroni siitä tulee U-236. U-236 on todella epävakaa ja halkeaa melkein heti. Kun atomi halkeaa siitä, syntyy kaksi uutta atomia, mutta osa neutroneista karkaa ja niistä yritetään saada ketjureaktio. Kun atomi halkeaa, osa sen massasta muuttuu energiaksi, koska E=mc², eli massa on yhtä suuri kuin energia. Ketjureaktiota koitetaan hallita ja niin ydinvoimalat toimivat. 

Tekijä: Niklas

tiistai 17. maaliskuuta 2026

Tietovisa

1. Mikä näistä bändeistä teki kappaleen Call Me

a) Blondie

b) Queen

c) Metallica

                                                                                                                                                                    

2. Kuka näistä artisteista tunnettiin 80-luvulla

a) Käärijä

b) Foreigner

c) Shaquille O’ Neal  

                 

3. Kuka näistä räppäreistä on tehnyt kappaleen Still D.R.E

a) Dr. DRE

b) Averagekidluke

c) Ice Cube     

                                            

4. Ketkä kaikki kuuluvat bändiin nimeltä N.W.A

a) Ice Cube, MC Ren, Eazy E, Yella, Dr. DRE

b) Rakim, Ice Cube, Eazy E, Method Man, MC Ren

c)   Ice Cube, Turisti, Yella, MC Ren, Rakim

  

5. Kuka on tehnyt kappaleen Wonderful Life

a) Black

b) Foreigner

c) Toto


6. Kuka teki kappaleen Maneater

a) Daryl Hall & Johnny Oates

b) Toto

c) Scorpions

  

7. Kuka teki kappaleen Weak

a) Isac Elliot

b) Cledos

c) Ares


8.  Kuka teki kappaleen I’m Bad

a) LL COOL J

b) Rakim

c) Cledos


9. Kuka teki kappaleen Livin Proof

a) Starr

b) Ares

c) Group Home


10. Mikä näistä kappaleista ei soinut 80-luvulla

a) Kiss from a rose

b) Mighty Wings

c) Poison


Oikeat vastaukset:

1. a

2. b

3. a

4. a

5. a

6. a

7. a

8. a

9. c

10. a

Tekijä: Oiva



                                                                 

  










Tietokilpailu

1. Kuka voitti 2025 vuoden euroviisut?

a. Erika Pietsch

b. Mari Pietsch

c. Johannes Pietsch

2. Kuka voitti UMK vuonna 2026?

a. Etta Kanth

b. Kiki Gavalas

c. Pete Parkkonen ja Linda Lampenius

3. Kuka sai eniten palkintoja 2026  Emma gaalassa?

a. Ares ja Emma&Matilda

b. Isac  Elliot

c. Kaija koo

4. Kuka sai kaikista vähiten pisteitä euroviisuissa vuonna 2025?

a. Viro

b. Norja 

c. Suomi 

5. Kuka hävisi umk 2026?

a. Kiki

b. Linda ja Pete

c. Chachi

6. Kuka on suomen ensimmäinen presidentti?

a. Aleksander Stubb

b. Kaarlo Ståhlberg

c. Minna Aaltonen

7. Kuinka monta kertaa suomi on voittanut euroviisuissa?

a. 20

b. 50

c. 1

8. Mistä lähtien euroviisut on ollut olemassa?

a. Vuodesta 1067

b. Vuodesta 1956

c. Vuodesta 2007

9. Mikä on maailman suosituin maa?

a. Italia

b. Suomi

c. Ranska

10. Mikä on maailman suosituin laulu?

a. The Weekendin “Blinding Lights”

b. Ich komme

c. Bara Bara Bastu


Tehnyt: Saimi ja Enni

Vastaukset: 1.c, 2.c,3.a, 4.b, 5.a, 6.b, 1.c, 8.b, 9.b, 10.a.




Musiikki tietovisa

1. Kuka on popin kuningas?

a) Elvis presley

b) Prince

c) Michael Jackson


2. Kuka suomalainen räppäri on tehnyt biisit “paha poika” ja “ikuinen vappu”?

a) Cheek

b) Elastinen

c) JVG


3. Missä maassa euroviisut järjestetään 2026

a) Liettua

b) Ranska

c) Itävalta


4. Kuka suomalainen laulaja on tehnyt kappaleet “sata salamaa” ja “älä mene pois”?

a) Antti Tuisku

b) Virve Rosti

c) Lauri Tähkä


5. Kuka artisti on kuvassa?







 a) Zara Larsson

b) Sabrina Carpenter

c) Astrid S


6. Mikä bändi  on kuvassa?

 

a) KATSEYE

b) Little Mix

c) Spice Girls


7. Maailman kuuluisin naisartisti?

           a)  Billie Eilish

          b) Taylor Swift

         c) Rihanna


8. Maailman kuuluisin miesartisti?

a) Bad Bunny

b) Drake

c) The Weeknd


9. Kuinka monta kertaa Ruotsi on voittanut Euroviisut?

a) 6

b) 7

c) 8


10. Kuka suomalainen artisti?

 

a) Cledos

b) Gettomasa

c) Mikael Gabriel


Tekijät: Olivia ja Maisa

VASTAUKSET : 1.c, 2.c, 3.c, 4.b, 5.a, 6.c, 7.b, 8.c, 9.b, 10.c

            


Pitsavisa

1. Missä pizzassa on tomaattikastiketta, mozzarellaa ja basilikaa?

a. Hawai pizza

b. Margherita

c. Napoli 

2. Missä pizzassa on kinkkua, sieniä, artisokkaa ja oliiveja?

a. Calzone

b. Margherita

c. Quatrtro stagioni

3. Mikä pizza on puolikuun muotoon taitettu?

a. Frutti di mare

b. Calzone

c. Napoli

4. Missä pizzassa on kinkkua, ananasta ja aurajuustoa?

a. Hawai pizza

b. Pepperoni pizza

c. Quatro stagioni

5. Missä pizzassa on katkarapuja tai simpukoita?

a. Calzone

b. Frutti di mare

c. Hawai pizza

6. Missä pizzassa on ansovista, kapriksia, tomaattia ja mozzarelllaa?

a. Prosciutto e Rucola

b. Napoli 

c. Quottro formaggi

7. Missä pizzassa on pepperoni-makkaraa ja juustoa?

a. Bolognese pizza

b. Pepperoni pizza

c. Hawai pizza

8. Missä pizzassa on neljää eri juustoa?

a. Quottro formaggi

b. Bolognese pizza

c. Calzone

9. Missä pizzassa on ilmakuivattua kinkkua ja rukolaa

a. Pepperoni pizza

b. Prosciutto e rucola

c. Frutti di mare

10. Missä pizza keksittiin?

a. Italia, Napoli

b. Italia, Milano

c. Italia, Rooma

Tekijä: Niklas

Vastaukset. 1.b 2.c 3.b 4. a 5. b 6. b 7. b 8. a 9. b 10. a


tiistai 10. maaliskuuta 2026

Minkä väriseksi haluaisit värjätä hiuksesi?

Vaaleita raitoja:6 

Ruskea:3 

Sininen:2 

Pinkki:4 

Tumman harmaa:1 

Punanen:2 

Vaaleanpunaiset raidat:1 

Musta:1 

Liila:2 

Hiekka:1 

Nainen ja violetti hiukset

 Kyselimme 23 ihmiseltä tänään. Suosituin oli vaaleita raitoja.

Tekijät: Minette, Taika ja Vanessa

Kumpi on pahempi ja kumpi parempi?

Pakkanen                  parempi4     pahempi6

Todella kova pakkanen (20 astetta) VS ukkosmyrsky                                                 

  Ukkonen              parempi5   pahempi5



Minun mielestä parempi on ukkonen, koska on hauska tehdä maja kotiin, mutta jos olisin ulkona niin kyllä mielummin valitsisin kovan pakkasen...Eli valitsen...        Ukkonen!

Tekijä: Vanessa

Mikä sai sinut ryhtymään opettajaksi?

Kysyin Martin koulun opettajilta miksi he ryhtyivät opettajaksi.

Eino: Monipuolinen ja kiinnostava ammatti.

Susanna: Tykkään kielistä ja olla lasten kanssa.

Jyri: Tykkään olla lasten kanssa.

Mika: Pitkä loma, mukava työ ja lapset ovat mukavia.

Tekijä: Terno

tiistai 3. maaliskuuta 2026

Onko sinulla Labubu?

Onko sinulla Labubu ja kerro mp

_________________________________

Joo=2

Ei=6

_________________________________

1-3/10=4

4-6/10=3         

7-9/10=2

10/10 =

-------------------------------------------------------

Labubut ovat suosittuja pikkuisia hirviöitä, joita voi ostaa Pop martilta. Labubut ovat kalliita ja ne voivat maksaa 50-100 euroa. Ne on keksinyt Kasing Lung, hän syntyi Hongkongissa. Labubut kuuluvat The Monsters sarjaan.

Tekijät: Vanessa ja Varpu


Miten kuvailisit meidän koulua kolmella sanalla?

Kysyin Martin koulun oppilailta/opettajilta, miten kuvailisit meidän koulua kolmella sanalla.

Sain vastauksiksi

kivat opet

kiva

viihtyisä

rento

hyvä ellei täydellinen

iso

tylsä

ihan hieno

tilava

Tekijä: Terno