tiistai 21. maaliskuuta 2023

K-pop



https://api.hel.fi/linkedevents/media/images/kpop1.jpg

K-pop on saanut vaikutteita esimerkiksi kansainvälisestä rap-musiikista, pohjoisamerikkalaisesta RB nykymusiikista, Hi-NRG- tanssimusiikista sekä japanilaisesta j-pop musiikista ja kiinalaisesta mandopop populaarimusiikista.

K-popissa ovat keskeisiä ovat ’’idolit’’ ja idoliryhmät. Niiden historia alkoi vuonna 1992 aloittaneesta Seo taji and boys yhtyeestä, joka yhdisteli yhdysvaltalaista musiikkia koreankielisiin sanoituksiin ja nousi Etelä-koreassa suureen suosioon. 1990-luvun lopulta lähtien K-pop on kasvattanut kansainvälistä suosiotaan. K-popissa voi olla soolo artisteja tai ryhmiä. Ryhmässä voi olla jopa yli 10 henkeä, useimmiten K-popissa on tyttö ja poika bändejä. K-popissa fanitus on yleistä, k-popissa idoli on bias. Eli jos fanitat jotain K-pop artistia niin sanot että hän on sinun bias. 2020-luvun suosituimpia K-pop ryhmiä ovat esim Blackpink jossa on 4 jäsentä Roseanne park, Lalisa Manoban, Kim Jisoo ja Jennie Kim. Blackpinkin suosituin kappale on saanut yli miljardi näyttökertaa sovelluksessa YouTube. Jokaisella K-pop ryhmällä on oma sanonta faneille. Blackpink kutsuu  heidän fanejansa sanalla ’’BLINK’’ ja BTS käyttää sanaa ’’ARMY kun he puhuvat heidän faneistaan. K-poppiin liittyy tanssi. K-popissa tanssi on tärkeä osa koreografiaa. K-pop tanssit ovat aika vaikeita, riippuu mutta useimmiten ne ovat vaikeita opetella. Koreasassa kauneus on todella tärkeää, niin kuin myös K-popissakin. Olit sitten mies tai nainen sinulla on meikkiä. K-pop-alaa on toisinaan kritisoitu muun muassa artistien huonosta kohtelusta. K-pop artistin elämä on todella valvottua. 

Erilaisia Kpop Bändejä kautta ryhmiä ovat esimerkiksi Twice (tyttöryhmä) BTS (poikaryhmä) Blackpink (tyttöryhmä) EXO (poikaryhmä) Itzy (tyttöryhmä) stray kids (poikaryhmä) aespa (tyttöryhmä) TXT (poikaryhmä) Kpopissa  on myös soolo artisteja mutta yleisemmin ryhmiä. Ryhmän jäsenet voivat kuitenkin tehdä omaa musiikkia mutta ovat silti ryhmässä. K-popissa jokaisella ryhmän jäsenellä on oma tehtävä kuten Jennie on Main rapper eli räppäri ja Lisa on main dancer eli tanssija. Kpop kulttuurissa laulussa puhutaan yleensä koreaa sekä englantia. Korealaisia lauluja käännetään myös japaniksi. Kpop artisteilla on hyvä kielitaito.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Tekijä: Silja 

Lähde: Wikipedia 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti